Хто такі бариста: особливості професії

Сучасні кафетерії неможливо уявити без красивих стаканчиків, вишуканого аромату, а також приємних продавців. Але не всі знають, що ці привітні «шеф-кухарі кави» носять горду назву «бариста». Давайте розберемося в особливостях такої професії, а також з вимогами, що висуваються до претендентів.

Бариста – хто це?

Бариста – це професія, тісно пов’язана з кулінарною індустрією. Таких фахівців називають майстрами зі створення кави, а також інших напоїв на її основі. У процесі приготування використовують різні техніки та спеціальне обладнання – гріндер, парогенератори, кавові машини. Крім правильного приготування напоїв, важлива і оригінальна подача.

Дана професія родом з Італії, вона виникла в ту пору, коли з’явилося автоматизоване обладнання для створення еспресо.

Що означає слово бариста?

«Бариста» в перекладі з італійської означає – бармен або та людина, яка працює за стійкою. І якщо в нашій країні ця професія сприймається тільки для позначення тих, хто готує каву, то в європейських країнах все по-іншому. Там це слово використовується і для власників кав’ярні, і для барменів, і для тих, хто готує алкогольні напої.

 

Як працює бариста?

До основних функцій і обов’язків представників цієї професії відносять:

  1. Уміння робити різні варіанти напоїв (більше 40 видів) із застосуванням спеціального інструментарію. Для цього майстру необхідно розуміти, як міняти рівень помелу. Вкрай важливі навички вміння посилювати і зменшувати силу тиску в пристрої.
  2. Розподіляти кількість кави для конкретних порцій. Вміти варіювати силу при трамбування кавовій «таблетки». Для цього потрібно розібратися з особливостями застосування парових форсунок для підігрівання молока та його збивання.
  3. Знати сорти, види і типи кавових зерен, виходячи з смаку і локації врожаю. Також розбиратися зі ступенем обсмажування, помолу і різними фізичними характеристиками.
  4. Розібратися в навичках підготовки та застосування молока, молочної піни. Оволодіти майстерністю латте-арту – методикою вливання молока так, щоб сформувалися візерунки і малюнки в різній стилістиці.

Вкрай важливо і те, що робить бариста для взаємодії з відвідувачами. Необхідно вміти фіксувати смаки і переваги відвідувачів, додавати в процес приготування елементи шоу.

До особистих якостей, якими повинен володіти бариста, відносять:

  • хорошу комунікацію, оскільки представникам професії доводиться багато спілкуватися;
  • наявність художнього смаку, що особливо важливо для подачі напоїв;
  • вміння підтримати бесіду;
  • акуратність і пунктуальність в роботі;
  • дотримання технологічних і професійних стандартів.

Це далеко не все, що повинен вміти бариста. Але багато приходить з досвідом і практикою.

Що потрібно для роботи бариста?

Щоб стати справжнім професіоналом приготування кавових напоїв, необхідно мати спеціальне обладнання. Пропонуємо розглянути інвентар, який використовується в процесі створення.

Еспресо машина

Дані пристрої використовуються, щоб готувати еспресо. Процес створення напою полягає в пропуску гарячої води заданої температури через кавову таблетку. Також кавомашини можуть оснащуватися форсунками для подачі пари. Це дозволяє збивати і підігрівати молоко.

Холдер

Це тримач портафільтра, іншими словами – ріжок. Туди буде засипатися помел кави. Ріжок вставляється в групу еспресо машини.

Прес

Темпер або прес використовується, щоб трамбувати кавову таблетку. Ці пристрої можуть бути різного діаметру. Темперовкою називають важливу частину при отриманні смачного еспресо. Вкрай важливо, щоб темпер мав ідеальну гладку поверхню, без додаткових вм’ятин і сколів.

Пітчер

Це ємність, що використовується, щоб підігрівати і збивати молоко. Являє собою мініатюрний глечик з ручкою і носиком (можуть бути і без ручки). Також він служить для створення малюнків (латте-арту).

Гріндер

Якщо говорити без складної термінології, то це назва кавомолки. Без цього інструменту не обходиться жоден бариста. Від кавомолки залежить рівень помелу, його однорідність.

 

Насолодитись чудовими кавовими напоями від професійних бариста можна в «Donuts Bar», що розташований по вул. Кульпарківська, 226а в ТРЦ Victoria Gardens. Доповненням до хорошого напою стануть смачні донатси, трубочки, зефір і горішки зі згущеним молоком. Можна провести тут затишний сімейний вечір або побачення з дівчиною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *