Оригінальні святкові рецепти кави

Щоденний прийом вранішньої кави робить цей напій дещо тривіальним. Зробити його святковим, неординарним допоможуть нескладні рецепти. Більшість з них ґрунтується на додаванні певних інгредієнтів, особливому способі заварювання. Можливо, деякі рецепти замінять повсякденний напій, зробивши життя дещо яскравішим. Ці рецепти також здатні підвищити імунітет, позитивно впливати на профілактику та лікування простудних захворювань.

Зазвичай, розрахунок інгредієнтів ведеться на 1 кавник. Це приблизно 10 повноцінних порцій улюбленої кави.

Найбільш популярний рецепт

Для нього необхідно чверть чашки меленої кави, чверть ч. л. також меленої гвоздики та кардамону. А от меленої кориці рекомендована норма 1 ч. л. Цукор, бажано коричневого виду, необхідно 1 ст. л. Збитий топінг і посипка знадобляться для ефектної подачі.

Алгоритм дій:

  • вода заливається в кавоварку;
  • кавова гуща, спеції та цукор перемішуються разом та засипаються у фільтр, після чого кава безпосередньо й готується;
  • напій розливається по чашках та прикрашається топінгом та присипкою.

Простий та досить популярний рецепт є основою для більш оригінальних напоїв із кави.

Кава й какао

Необхідно чверть склянки несолодкого какао, пів склянки цукру (хлібопекарський в пріоритеті) та чверть ч. л. кориці. Щіпка мускатного горіха в тертому вигляді додасть характерний аромат. Топінгом виступають збиті вершки.

Спочатку готується кавник:

  • в каструлі нагрівається вода до малого кипіння;
  • у воду додають цукор, какао, корицю та мускатний горіх;
  • помішують і дають покипіти хвильку.

Потім просто змішують каву з суміщу какао зі спеціями та завершують подачею зі збитими вершками.

Коньячно-спецієва кава

Для такого напою необхідні наступні позиції:

  • майже повна чашка збитих вершків, попередньо охолоджених;
  • чашка свіжо меленої кави м’якого обсмаження;
  • пів ч. л. меленої кориці;
  • цукрова пудра за смаком (пів ложки-ложку);
  • мелений кардамон в кількості 5 ч. л. для пряного аромату;
  • 1 ч. л. мускатного горіха молотого виду;
  • коньяк 1 ст. л;
  • цукор звичайний ст. л.;
  • 7 склянок води.

Необхідна велика миска, щоб збити вершки. Коли з’являться характерні піки, додають цукрову пудру та коньяк. І знову збивають до м’яких піків.

Усі інші інгредієнти необхідно помістити в кавовий фільтр та додати води. По заварюванню одразу розливають на 8 порцій та прикрашають вершками.

Зі вмістом алкоголю є ще декілька рецептів, як кокосово-бурбонова та різдвяна Мокка (крем-лікер Бейлі та кавовий лікер Калуа). Ними також можна замінити на святковому столі звичні напої, підкресливши вишуканість страв.

Яблучна кава

Поціновувачі ексклюзивних кавових напоїв мають спробувати таку каву з пряниками. Вона, як стверджують спеціалісти, стане головним символом відчуття атмосфери Різдва та зимових свят в цілому.

Для напою беруть до 50 мг пюре з яблук, соус-карамель 20 мл, кавові зерна (30 мл), пів чашки молока, трішки кориці та збиті вершки.

Інструкція досить проста:

  • в ємність, що вміщує 250 мл, розміщують пюре, карамельний соус, корицю;
  • готують еспресо та наливають в склянку, додаючи гаряче молоко;
  • змішують першу та другу частини.

Цікавий смак сподобається навіть тим, хто вживає лише класичні кавові напої.

Імбирно-прянична кава

Необхідні наступні інгредієнти:

  • збиті вершки вже з додаванням цукру по смаку (до 1 порції);
  • гвоздика і кориця мелені (чайна ложка та не повна ч л відповідно);
  • цукор коричневий (чверть порції);
  • вершки (до півтори порції);
  • заварена на 6 порцій кава.

Імбирні пряники краще купити заздалегідь. Наприклад, у відомому львівському закладі «Donuts Bar» за адресою Кульпарківська, 226а ТРЦ Victoria Gardens. Якщо ж є бажання зробити пряничних чоловічків самостійно, то необхідні кориця, імбир, харчова сода, коричневий цукор та патока. Інгредієнти в мисці накривають та розміщують на 10 хвилин в холодильнику, а вже згодом випікають.

Етапи приготування кави:

  • розлити по чверті кружки кави на кожну порцію;
  • суміш спецій по 1 ст. л. додати до кожної кружки та розмішати до повного розчинення;
  • додають, перемішуючи, половину вершків;
  • притрушують порошком гвоздики;
  • додають другу частину вершків;
  • на кружку кладуть пряничних чоловічків та подають до того, як вони потонуть.

Це може стати цікавинкою для підлітків, яким вже можна вживати каву, та дорослих, що бажають спробувати смачний та неординарний кавовий напій.

Із додаванням мигдального печива та чорного шоколаду готується Аффогато. Ці інгредієнти, як і саму каву, також можна придбати в «Donuts Bar» та насолодитися справжнім різдвяним смаком.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *