Історія виникнення кондитерських та пекарень

Археологічні знахідки свідчать, що первісні люди були не байдужими до меду диких бджіл. Перші письмові згадки про вироби, що умовно можна віднести до кондитерських, знаходяться в папірусах часів Стародавнього Єгипту. В цих смаколиках, що були доступні лише еліті суспільства, використовувались фініки, мед та горіхи. Це був прототип сучасних цукерок. Араби здавна варили з цукру тягучу масу, що також можна вважати цукерками. Стародавні мексиканці придумали шоколад, варячи зерна і додаючи гострий перець. Тому пили напій навіть не усі дорослі, не те що діти.

 

Середньовіччя та Новий час

Саме цей досить жорстокий та темний час, коли велись Хрестові походи, постійні міжусобні війни та спалювання й катування людей став початком кондитерської справи як окремого ремесла, хоча більшість умільців так і продовжували називати просто пекарями.

Із найбільш суттєвих здобутків:

  1. Виникнення мармеладу. Фруктовий сік робили густим та наливали в металеві тарілки. З XVIII ст. французи роблять мармелад, використовуючи айву, абрикос та яблука. А з XX ст. в продукт додають рибний клей.
  2. З’явилися перші кондитерські. Спеціалізовані магазини вперше були відкриті в Італії в XV ст.
  3. Отримання дешевого цукру в Європі, що сприяло імпортозаміні дорогих арабських солодощів з фруктів. Саме поняття «кондитер» етимологічно пов’язане з італійським терміном, що в перекладі означає «варити в цукрі».
  4. Шоколад потрапляє до Європи. Його завозить Кортес і пророкує велике майбутнє цій страві мексиканців. Завдяки невдалому експерименту бельгійського аптекаря, якому з шоколаду не вдалося створити ліки від кашлю, та його кмітливій дружині, що запропонувала продавати отриманні шматочки шоколаду в золотистій упаковці, шоколадні цукерки стали масовим продуктом.

Саме з цього часу розпочинається фабричне виробництво цукерок та кондитерських виробів.

Сучасний підхід

Існують сотні заводів, що виробляють масу кондитерських виробів. Та проблемою став не дефіцит продукції, а її якість та вартість. Неоднозначне ставлення до пальмової олії, низькосортність муки та кремові начинки, що заради довшого періоду придатності “пічкають” різноманітною хімією.

Тому знову стали актуальними маленькі по-сімейному теплі магазинчики-кондитерські, які заради збільшення попиту на свою продукцію:

  • використовують виключно високоякісні інгредієнти;
  • орієнтовані на різні вікові групи замовників;
  • вважають на забаганки покупців щодо доставки, презентацій солодощів на дитячих святах чи корпоративах тощо.

Спільним як для фабрик, так і для не великих кондитерських являється потреба в специфічному обладнанні. І справа тут не лише в тому, що штат співробітників, які б в ручну виконували всі технологічні процеси, тримати не рентабельно. Зважати треба й на кількість виробів, що кожен день має бути свіжим з самого ранку. Тай презентабельність робить страву бажаною для покупця. Самий вмілий кондитер не зробить сотню виробів одного типу, що на вигляд будуть однакові.

Тому в кондитерських застосовують спеціальне обладнання:

  • тістозаміси;
  • професійні міксери;
  • формувальні машини;
  • тісторозкаточні машини;
  • ротаційні та інші печі;
  • аксесуари (насадки та мішки, гребінки, дискові ножі, розділювачі) тощо.

Види кондитерських та технологічні особливості

Окрім великих цехів по виготовленню солодощів, в цій галузі беруть участь і магазини-реалізатори. Та особливу увагу мандрівники, як і мешканці міст, приділяють кафе-кондитерським та булочним-кондитерським. У перших можна поласувати солодощами за чашечкою напою. В другому закладі ставку роблять на солодку випічку.

Саме до таких булочних-кондитерських належить відомий не лише у Львові, а й далеко за його межами «Donuts Bar». Щоденно із самого ранку кондитери закладу починають свій день з виготовлення найсмачніших кондитерських шедеврів, повторюючи чітку хронологію високотехнологічного процесу:

  • просіювання борошна високого сорту;
  • відбір та прийом яєць з перевірених фермерських господарств;
  • тісто замішують, ділять та формують по вазі майбутніх виробів;
  • виготовлення виробів з використанням шоколаду, джему та кондитерських вершків;
  • запікання;
  • прикрашання.

Завітавши до кондитерської, що знаходиться за адресою Кульпарківська, 226а ТРЦ Victoria Gardens у Львові, можна попробувати на смак особливу атмосферу стародавнього міста, а також оцінити високу майстерність професіоналів-майстрів своєї справи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *