Що спільного і відмінного між пончиками і Донатс?

Донатси або пончики – смачні ласощі, які не так давно почали з’являтися на вітринах наших магазинів або кав’ярень. Багато покупців не розуміють кардинальної різниці між пончиками і Донатс, вважаючи ці страви синонімічними. Давайте розберемося, в чому ж особливості таких десертів.

Чим пончик відрізняється від Донатс?

Пампушка – це страва у вигляді колечка, для приготування якого використовувалося дріжджове тісто. Така випічка смажилася в жирі, в ній не було начинки. Пончик – це кулька круглої форми, теж приготована на основі дріжджового тіста, але тільки всередині із начинкою. Пампушки в нашій країні раніше смажили тільки у величезній кількості масла, їх подають гарячими.

В Європі та Америці схожі борошняні вироби смажаться у фритюрі, вони звуться «Doughnut» або «пончик». Якщо порівнювати з нашими традиційними стравами, то приготування «американських» пончиків виконується на основі сухих сумішей. Зверху такі вироби обов’язково покривають глазур’ю, посипкою. Вони продаються тільки в холодному вигляді.

Тому, якщо розібратися, Донат – це пончик, тільки в американському варіанті.

Коли придумали пончик?

Перша згадка про пончик з’явилася в 1803 році в кулінарній книзі, де його включили в американські рецепти. У 19 столітті цей десерт вже мав такий самий вигляд, як і зараз. А з 20-го століття виробництво механізувалось, частину продукції почали виробляти за допомогою спеціальних автоматів.

Як продукція для продажу пончики з’явилися в 1937 році, в закладі Krispy Kreme, а пізніше – Dunkin Donuts (1950-й рік).

 

У яких країнах готують пончики або донатси?

Пончики або донатси готують в різних державах, всюди вони мають різні назви. В Ізраїлі їх називають sufganiyah, в нашій країні можна зустріти назву «пампушка», в Польщі традиційно їх величають pączki, в Герцеговині і Боснії – krofne, точно таку ж назву зустрічають і в Хорватії. В Іспанії прижилася назва «курроси».

Франція такий десерт іменує beignet, що в перекладі означає «пончик з начинкою». У США це традиційні donut.

Рецептів приготування пончиків багато, в кожній країні вони теж відрізняються. У більшості випадків такий десерт має круглу або довгасту форму. У разі його приготування у фритюрі, пончик перевертається на різні боки, щоб він мав класичний золотистий відтінок. Подаються найчастіше такі десерти з білою глазур’ю.

Класичні американські donuts випікають у формі кільця, їх діаметр досягає до 10 см.

Відмінність німецьких пончиків в різноманітті начинок. Часто вони заповнюються білковими, олійними кремами, свіжими фруктами, сиром і джемом. Після обсмажування вони посипаються стружкою з кокоса, цукровою пудрою або нонпарель.

У Фінляндії подають два варіанти пончиків – солодкі (munkki) і несолодкі (lihapiirakka). Перший варіант подається або з джемом, або з желе, іноді – з ванільним соусом. Несолодкі десерти переводяться як «м’ясні пироги». Вони готуються на основі м’яса, обов’язкова умова – обсмажування у фритюрі.

На території Греції ця страва подається в якості закуски. Тут воно зветься loukoumas. Десерт має сферичну форму, він замочується в сиропі на основі меду. Зверху його обов’язково посипають волоськими горіхами, корицею, кунжутним насінням.

Знають про смачні пампушки і в Австралії. Тут це дуже популярна закуска, яка продається в мобільних ларьках на вулиці. Начинкою служить джем на основі малини або полуниці, зверху обов’язково додається цукор.

Оригінальний варіант пончиків готують в Малайзії. Там замість тіста використовується картопляне пюре. Із нього формують кільця, а потім обсмажують. Гарячі пончики прокочують в цукровому піску.

 

В Америці навіть існує свято, присвячене Донатс – Національний день пончика. Ця дата зазвичай відзначається в кожну першу п’ятницю червня.

Смачні донатси в Donuts Bar

Пекарня Donuts Bar, що знаходиться у Львові по вул. Кульпарківська, 226а в ТРЦ Victoria Gardens, кожен день випікає свіжі і смачні пончики, що дозволяє всім любителям цього десерту насолодитися неймовірним смаком.

У нас можна замовити як набори Донатс, приурочивши це до певного свята або заходу, так і на вибір кілька штук. Великий асортимент начинок дозволяє підібрати ексклюзивний десерт за смаком. Оперативна доставка по Львову забезпечить швидке отримання смачної випічки.

 

Як бачимо, єдине, чим донат відрізняється від пончика, це назвою. У різних країнах ще й начинкою. Але в цілому – це смачні ласощі, які люблять і дорослі, і діти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *