Від Стародавнього Єгипту до бабусиної тумбочки: солодка стаття про солодощі

Коли виникли перші солодощі?

Факти свідчать про те, що історія солодощів така ж багата, як історія людства. З давніх часів любили натуральне і солодке: тоді неможливо було думати про ненатуральні продукти. У Стародавньому Єгипті солодощі робили, поєднуючи мед і фініки, в Стародавньому Римі – мед і горіхи, мак і кунжут. Наші предки часів Київської Русі використовували мед, кленовий сироп і патоку.

Виникнення солодощів в Європі

Цукор в Європі з’явився напередодні нової ери — продукт завезли з Індії. З цього моменту бере початок революція смачненького — його їли не тільки заради задоволення, а й при лікуванні нервових хвороб. Наступний етап розвитку галузі пов’язаний з відкриттям Америки, звідки був завезений шоколад. Спершу його тільки пили, згодом — використовували для покриття тістечок, горіхів і фруктів.

У XVII ст. цукор дешевшає, завдяки народженню промисловості цукрової тростини. Американський континент постачав до Європи дешевий інгредієнт, з якого кондитери виготовляли карамель — обпалювали шматочки цукру та розливали у форми, додаючи фруктові та ягідні соки. Цукрові буряки почали використовувати з часів наполеонівських воєн. Англійці припинили постачання цукру до Франції, ласун Наполеон змусив вчених вирішити проблему сировини своїми зусиллями. З побічного продукту бурякового цукру — патоки — робили іриски.

Але не одним цукром єдині: на наших землях з початку часів популярними і доступними ласощами були варені на меду яблука, груші та сухофрукти. Пізніше цукровою глазур’ю покривали журавлину та малину.

Історія створення пончиків

А що ж пончики? Історія покрита мороком. Легенди говорять про те, що вони були створені випадково — дотепний пекар короля Фрідріха Великого порадував його новинкою власного виготовлення на полі битви. Він зробив борошняні моделі гарматних ядер і обсмажив їх на сковорідці, зануривши в жир.

Пончики донатс, хіт пончикових солодощів — продукт міжнародної мережі кав’ярень Dunkin ‘Donuts. Їх історія почалася з 1950 р. в штаті Массачусетс, США. З 1955 р. виробництво пончиків донатс здійснюється багатьма виробниками на правах франчайзингу.

Чи варто їсти солодощі?

Про користь солодкого пишуть стільки ж, скільки й про шкоду. Істина знаходиться десь посередині: відсутність солодкого в раціоні шкідливо для здоров’я. У продуктах, які обожнюють ласуни, багато важливих для організму складових.

Не тільки смачно, але й корисно

Шоколад містить магній та залізо. Цинк зміцнює імунітет, стеаринова кислота знижує рівень холестерину в крові, валеріанова кислота діє заспокійливо. Цей продукт

— відмінний антиоксидант, корисний профілактичний засіб від раку (краще вина та зеленого чаю). Як антидепресант він сприяє виробленню “гормону щастя”.

Про користь сухофруктів багато говорити не потрібно: це концентрат величезного числа мікроелементів, біологічно активних речовин і вітамінів. Вони — друзі нашого кишечника. Фруктоза в їх складі не підвищує рівень інсуліну в крові.

Натуральний мармелад виробляють, використовуючи патоку, пектин та желатин. Желатин корисний для кровоносних судин, м’язів, шкіри та волосся. Пектин знижує рівень холестерину в крові, сприяє виведенню шлаків і токсинів з організму, очищає кишечник.

Корисні для нас також зефір і пастила. Вони позитивно впливають на м’язову систему, волосся, судини та нігті, підвищують імунітет.

Пончики не відстають, а в чомусь і випереджають: вони містять вітаміни В1, В2, В5, В6, В9, В12, РР, А, С, а також магній, фосфор, кальцій, калій та натрій.

Не тільки корисно, але й смачно

Коли спостерігаємо, як діти захоплено їдять солодке, забуваємо, що ми його любимо не менше. Чому діти люблять солодке? Та тому, що його любимо ми, дорослі! І привчаємо своєю поведінкою дітей, винагороджуючи їх солодким у відповідь на слухняність. Решта причин любові до солодкого схожі з нашими.

Тож, чому люблять солодке дорослі? Вироблення серотоніну і ендорфіну — причина тяги до солодощів при поганому настрої. Солодкий смак говорить про високу калорійність продукту, а організм полюбляє калорійну їжу. Особливо мозок. І це добре та завжди на здоров’я! Головне не перевищувати добову норму — не більше 10% цукру від загального числа калорій для дорослих. Для малюків і того менше.

Як правильно їсти солодощі?

Їсти солодощі потрібно правильно, тобто, не завжди, коли хочеться. І вже точно не на голодний шлунок — після сніданку. Якщо ми їмо через 1 годину після сну, стартує процес метаболізму, організм готується до нормального процесу засвоєння поживних речовин і розщеплення жиру.

Обирайте корисні солодощі, виготовлені з натуральних інгредієнтів. А значить — не магазинні. Домашнє від купленого відрізняється тим, що виготовлені своїми руками ласощі не містять смакові підсилювачі, ароматизатори і вже точно — пальмової олії. Ці складові шкідливі, підвищують апетит і стають причиною зростання ваги.

Звичка їсти солодке та запивати чаєм або кавою — це те, від чого потрібно відвикати. Напої розбавляють приторний смак цукерок і шоколаду, допомагаючи нам з’їсти більше. Але чи корисно це?

Коли краще їсти солодке?

Чи можна їсти солодке вранці? Можна. Фахівці навіть рекомендують, оскільки вранці вуглеводний обмін проходить швидше. Перша половина дня — ідеальний час доби. Після обіду метаболізм сповільнюється, а шанси перетворення солодкого в жир

— збільшуються.

Корисно з’їсти солодке в обід, коли хилить до сну. Не пийте кави одночасно з вживанням солодкого. Але випити гарячого напою до або після цукерки можна. У цей час знижується вироблення кортизолу та мелатоніну, людина може почати клювати носом. Солодке, чай або кава додасть необхідної енергії.

Як часто можна їсти солодке? Крім загальних рекомендацій, це залежить від індивідуальної потреби організму в енергії. Для дорослих корисно їсти не більше 50-75 грам цукру в день, дітям — в половину менше. У пончику донатс, наприклад, 315 ккал і це — 15% денної норми кілокалорій дорослої людини.

Скільки можна зберігати солодке?

Не варто забувати про терміни придатності солодощів. Після закінчення часу, про користь продуктів точно говорити не доводиться. Цукерки з шоколадною глазур’ю зберігають не довше 4 місяців. Залежно від продукту та складу, термін може бути менше — 1,5 місяця. Краще виходити з меншого терміну. Цукерки з помадкою зберігають не більше 1 місяця. Карамель з фруктовою начинкою може лежати в кухонній шафі до 6 місяців, як і льодяники, які, при дотриманні правил зберігання, зберігають поживні властивості впродовж кількох років.

Пончики донатс завжди краще їсти свіжими. У будь-якому випадку, не варто їх їсти, якщо від часу виготовлення минуло більше 5 днів.

У яких солодощах менше цукру?

Найкращі ті солодощі, в яких мало шкідливого цукру, тобто фрукти. За ними йдуть:

  • зефір. Він нешкідливий, оскільки містить малу кількість жирів та багатий залізом, фосфором і вуглеводами;
  • мармелад, завдяки    високій    кількості     пектину.    Пектин    корисний    для підшлункової залози, позитивно впливає на вироблення шлункового соку;
  • чорний шоколад з мінімум 76% какао бобів та низьким вмістом глюкози. Він збагатить організм корисними мікроелементами та вгамує почуття голоду.

Як виготовити солодощі самостійно?

Якщо готуєте ласощі вдома, вміст цукру можете регулювати самостійно. Як зробити натуральні солодощі? Залежить від того, що саме хочете зробити:

  • для виготовлення цукерок використовують горіхи, курагу, родзинки, чорнослив, цедру. Покриття роблять з кунжуту, кокосової стружки, маку та какао-порошку;
  • батончики-мюслі роблять за допомогою бананів, фініків, каші геркулес, насіння та кокосової стружки;
  • для торта коржі готують, додаючи горіхи, родзинки, корицю, апельсин, фініки та крем з бананів і кураги;
  • зробіть мафіни з запасів вівсяних пластівців, кураги, родзинок, сушеної вишні та виноградного соку;
  • порадують ласунів також желе, мармелад, морозиво, йогурт і пастила. В інтернеті можна знайти рецепт натуральних ласощів на будь-який смак.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *