Різновиди кавових напоїв

Як виникає смак і аромат

Кавові напої різноманітні. Їх смак залежить від виду кавових зерен, способу обсмажування і приготування. Істотно впливають на смак цукор, тоніки, спеції та інші домішки. Не менш важливий фактор – розуміння того, як готувати різні види кави.

Відомі 75 різновидів рослин, які дарують нам можливість відчути смак напою. Але лише два із них виробляються у великих обсягах – робуста і арабіка.

Арабіку, найбільш поширений продукт, цінують за аромат: зерна складаються на 18% з ефірних масел. Вирощувати рослину важко, тому арабіка дорожче робусти. На смакові характеристики впливає те, на якій висоті вирощують каву – чим вище, тим в напої відчувається більше кислоти.

Робуста дешевше арабіки, не вимагає складного догляду, стійка до різних захворювань. Вміст ефірних масел 8%, тому аромат кави не такий багатий. При цьому, вміст кофеїну вище – 3% проти 1,5% у арабіки. Робусту часто додають в інші сорти кави, оскільки вона при заварюванні дає красиву і стійку пінку.

Серед більш рідкісних сортів популярні марагоджип, ліберіка, ексцельза, кожен з яких цінують за особливий запах і смак.

Те, які є види кави як напою, істотно залежить від ступеня обсмаження зерен. Початкову ступінь обсмаження в більшості випадків використовують для зерен найвищої якості – це дозволяє зберегти неповторний смак і ароматні нотки. Слабке обсмаження дарує напою насичений колір, ховає кислі відтінки смаку та підвищує міцність. Велика ступінь обсмаження прибирає кислотність, але збагачує напій легким карамельним ароматом і нотками гіркоти, що робить каву міцною.

Види напою

Якщо вже існує стільки видів рослин та способів обсмаження, не варто дивуватися кількості кавових напоїв і різноманітності рецептів. Далі ми опишемо чим відрізняються різні види кави, розділивши їх на дві групи.

Еспрессо і його види

Не дуже велика, але популярна, класична група. Основний її представник – еспресо, серце кавової культури. Найбільш популярний в Європі та найбільш міцний вид кави. Його роблять з робусти і арабіки. Має стійку пінку, яку прийнято змішувати з рідиною – таким чином смак стає рівномірним.

Рістретто має низький вміст кофеїну. Подають його в дуже невеликій кількості. Лунго – проміжний варіант між міцним еспресо та більш м’яким американо. Допп – це подвійний еспресо. Популярний у нас американо – те ж еспресо, розбавлене водою. Його часто подають до десерту, серед якого особливо яскраво виділяються пончики донатс. Смак цього десерту відповідає привабливому зовнішньому вигляду.

Кава з молоком

Капучино по своїй популярності – конкурент лате, але більш оригінальний в приготуванні. У нього товстий шар піни, яку обожнюють розписувати бариста. Піну посипають тертим шоколадом.

У лате більше молока, ніж кави. Тому й назва відповідна, що перекладається з італійської як “кавове молоко”.

У лате макіато вміст розміщується шарами: еспресо, молоко і піна. Як і всі напої цієї групи, його подають в бокалі. П’ють не перемішуючи, через соломинку, щоб не пошкодити шари.

У приготуванні раф використовують ванільний цукор. Його збивають разом з еспресо та вершками віночком або блендером. Замовляють як десерт.

Флет вайт – це подвійний еспресо з додаванням вершків, має яскравий смак. Для подачі використовується стакан для капучино.

Мокко поєднує звичні еспресо і молоко, розбавлені шоколадом. Прикрашається високою молочною піною, посипаною шоколадом.

Як готують каву в кавомашині

Залежно від можливостей кавомашини, з її допомогою можна приготувати більше 10 видів кави. Для того, щоб зрозуміти, як готувати різні види кави в кавомашині, ми зупинимося на найбільш популярних з них – еспресо, капучіно та лате.

Приготування еспресо

Важливе місце в технології приготування займає екстракція смакових і ароматичних речовин. Вона відбувається під дією тиску. У приготуванні важливий порядок:

  • зерна мелють не заздалегідь, а безпосередньо перед приготуванням напою, тому що ефірні масла цілісних зерен під час помелу швидко випаровуються;
  • після помелу каву спресовують в холдері, надаючи їй форму таблетки. Холдер встановлюють в машину і пропускають воду. Відбувається екстракція, яка триває 30 секунд.

Якщо кава зроблена правильно, у неї буде пінка, густа і стійка.

Приготування капучіно

Машина повинна мати капучинатор. Сама процедура приготування проста – в еспресо додають молоко, збите за допомогою пари. Молоко використовують великої жирності, охолоджене. Частини машини, які стикаються з молоком, повинні бути чистими ідеально.

Якщо процедура дотримана без помилок, молочна пінка напою не просяде під вагою невеликої ложки цукру.

Приготування лате

В даному випадку не молоко додають до кави, а навпаки. До молока, яке збивають і виливають у стакан великого розміру, додають еспресо. Для різноманітності смаку в напій часто додають тонік.

Кава своїми руками

Важлива складова секрету приготування смачної кави – турка. Саме з її вибору потрібно починати кавоманам. Купувати радять мідну турку або керамічну. На смак кави впливає форма турки – для більш смачного напою краще брати турку з вузьким верхом.

Зерна потрібно купувати в магазинах, які спеціалізуються на продажу кави. Якщо вдома немає кавомолки, купувати слід не в інтернеті – можна попросити продавця магазину подрібнити сировину. Зберігати каву необхідно в банках з жерсті або скла.

Для приготування класичного напою мелені зерна висипають в турку з розрахунку 1 ч. ложка на 1 чашку напою. Цукор краще додавати одночасно з зернами. Після цього залити холодною водою.

Вариться кава на повільному вогні, до появи пінки, без закипання. Як тільки пінка починає підніматися, турку знімають з вогню.

Якщо Ви хочете знати, як приготувати різні види кави в домашніх умовах і зробити це смачно, не буде зайвим пам’ятати про секрети:

  • для аромату карамелі перед приготуванням кави на дні турки потрібно розплавити трохи цукру, не допускаючи його підгоряння;
  • різноманітним зробить смак додавання невеликої кількості імбиру, кориці, червоного перцю або солі;
  • освіжаючим напоєм зробить каву додавання м’яти;
  • дорослим шанувальникам кави не потрібно боятися додавати в напій трохи рому, коньяку, лікеру або горілки – смак від цього тільки виграє.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *