З чим пити каву

Смакові вподобання поціновувачів кави створили ті різновиди напою, які ми добре знаємо. Не дивлячись на це, одні рецепти прийнято вважати класичними, інші розташовують на один рівень з десертами. Але якою б не була кава – з молоком або без, з домішками або в чистому вигляді – її не завжди подають саму по собі. Часто її підносять в дуеті з закусками та солодощами. Тих і інших велика кількість, вибір залежить від уподобань людини. Ми детальніше розглянемо ті варіанти, які визнані кращими. Цього достатньо для розуміння того, що подати до кави і як зробити її дегустацію смачнішою.

Закуски до кави

Прекрасно з кавою поєднується сир, незалежно від його виду – справу вирішує смак. Якщо у напою яскравий аромат і багаті смакові якості, сир слід вибрати також з найбільш насиченим смаком. Оскільки кава сама по собі має досить вишуканий, неповторний смак, цей рецепт можна вважати універсальним: оберіть будь-який оригінальний смак сиру і не програєте, незалежно від того, якій каві віддасте перевагу. Звичайні сири, без оригінального смаку, на тлі кави нічим не здивують.

Які подають закуски до кави, крім сиру? Хорошим вибором стануть невеликі канапе. Їх легко зробити та надати оригінальний смак, наповнивши інгредієнтами на власний розсуд. Перевага цього виду закуски в тому, що їх зручно тримати в руці: щоб забруднитися, потрібно постаратися. Можна спробувати подати до еспресо канапе, складене з мармеладу, сиру і часточки лимона – напрочуд смачне поєднання!

Дуже добре підходять до кави цукати і сухофрукти, з останніх виділяють сухі інжир і курагу, фініки. З цитрусових обирають апельсини, мандарини, лимони. З солодких фруктів – зелений виноград.

Десерти до кави

Непросто відповісти на питання про те, які подають десерти до кави. Тому що непросто вибрати “саме той” десерт. Але мало кого здивує, що найбільш популярний варіант – шоколад. Гіркий шоколад. На другому місці – молочний, з родзинками чи горіхами. Крім шоколаду можна подати морозиво. Це теж безпрограшний варіант. Прохання не плутати з традиційним гляссе. Мається на увазі справжній вершковий пломбір.

За лідерами десертів до кави йдуть сиркові десерти. За ними – круасани і свіжий хліб з джемом або сиром. Всі оцінять і будуть вдячні за напій, до якого подають макаруни. Вдалим вибором стануть горіхи: фундук, мигдаль, кеш’ю. Додайте до горіхів сухофрукти – і Ви не тільки порадуєте гостей, а й прикрасите стіл.

Стакан з водою до кави: примха чи необхідність?

Часто разом з кавою відвідувачу кафе чи ресторану подають склянку з холодною водою. Пару століть тому так робили для того, щоб можна було сполоснути ложку. Наприклад, перед тим, як брати цукор з цукерниці. Стакан з водою до кави замовляли також ті, кому міцний напій був протипоказаний. Вони не могли відмовити собі в слабкості спробувати улюблений напій, але не пили його одразу. Каву пили не поспішаючи, маленькими ковтками, запиваючи водою та просиджуючи в закладі по кілька годин. У наш час найчастіше користуються таким способом для очищення смакових рецепторів. Завдяки воді, кожний наступний ковток напою залишається таким же яскравим, як і перший. Але існують й інші причини, чому воду подають до кави:

  • смак. Як ми вже писали, вода очищає смакові рецептори;
  • здоров’я. Кава підвищує тиск. Вода послаблює її вплив, нормалізує ритм серця;
  • зуби. Кава забарвлює емаль і зуби набувають темний відтінок. Кожен ковток води змиває пігмент до того, як він вбереться.

Як краще пити каву: з цукром або без

Кава – унікальний продукт і міцний напій, здатний стимулювати діяльність головного мозку. Для інтенсивної роботи мозку його потрібно підживлювати енергією. Це завдання виконує цукор – вуглевод, який для мозку є паливом. Кава без цукру сприяє тому, що мозкова діяльність стає непродуктивною: “голодний” мозок просто змушують виконувати роботу.

Дослідження говорять про те, що продуктивність людей, які п’ють каву з цукром або десертом, є істотно вищою, ніж у шанувальників несолодкої кави.

Переваги кави з вершками

Кава має тонізуючий ефект, позитивно впливає на пам’ять і концентрацію уваги, сприяє травленню. За допомогою молока, кава засвоюється організмом не так швидко і вплив її на організм не такий різкий.

Каву з молоком не рекомендують пити людям, які знаходяться на дієті – у напою з вершками більше калорій в 7 разів. Кавоманам, які не можуть відмовитися від вечірньої порції, принципово важливо знати, як корисно пити каву: з молоком або без. Увечері краще обрати менш міцний варіант: молоко пом’якшить вплив кофеїну на організм і зменшить ризик безсоння. Каву без молока не рекомендується вживати людям з підвищеною кислотністю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *