Кава без наслідків: скільки, коли і якою краще пити каву

Скільки можна пити каву

Якщо Ви кавоман і Вам важливо знати, яку каву краще пити зранку, є хороша новина: незалежно від виду напою, кава сприяє травленню. У її складі знаходяться органічні кислоти, серед яких: яблучна, лимонна, щавлева, хлорогенова і, звичайно, кавова. Але сприяє напій травленню за умови, якщо шлунок наповнений їжею. В іншому випадку, кислоти шкідливі, оскільки будуть подразнювати його оболонку. Крім того, кофеїн стимулює вироблення шлункового соку. Якщо шлунок порожній, соляна кислота, з якої складається сік, посилить подразнення від органічних кислот. Відчутної шкоди від однієї чашки не буде. Але якщо пити каву натщесерце щоранку, це загрожує печією і гастритом.

Кофеїн впливає і на гормональний фон людського організму. У тих, хто звик пити каву щоранку перед споживанням їжі, припиняється ранкове вироблення гормону, який мобілізує ресурси організму – кортизолу. Після цього кофеїн залишається єдиним способом підбадьорити себе після сну.

Про порушення гормонального балансу свідчать труднощі, які виникають після пробудження: людині важко прокинутися. Організм вимагає допінгу, який він отримує у вигляді кофеїну. Щоб повернути все на круги своя та відновити нормальне вироблення гормону, необхідно відмовитися від напою на деякий час.

Якщо Вас цікавить, чи можна пити каву натщесерце, пам’ятайте, що його рекомендують пити не до, а після сніданку. Найкращий час – по закінченню 1,5 години після прийому їжі. Обирати краще арабіку, оскільки вона має краще бадьорить.

В який час слід насолоджуватися напоєм

Недоцільно пити каву в той період часу, коли рівень кортизолу в організмі найбільш високий – вранці. Найкращим чином для кавоманів підходить період з 10 до 12 і з 14 до 17 годин. У ці відрізки тонізуючий ефект максимальний.

Ні для кого не секрет, що не варто пити каву перед сном або пізно увечері, оскільки він прискорює серцебиття, підвищує збудженість і стає причиною безсоння. Вирахувати, скільки можна пити кави, складно – організм кожної людини індивідуальний. Краще дотримуватися стандартних рекомендацій та не забувати при цьому, що дія кофеїну триває до 6 годин.

Не тільки вміст напою діє на організм, аромат також діє на людину, впливаючи на її мозок. Мозок звик асоціювати запах напою з бадьорим станом і тому реагує відповідно, піднімаючи настрій.

Щоб визначити, скільки чашок кави можна пити в день без шкоди для здоров’я, були проведені дослідження. Згідно їх результатів, отриманими в 2014 р, вживання 200 мг напою помітно покращує пам’ять. Віддавати перевагу слід маленьким дозам, аніж великій порції одразу.

Смачно і корисно: поради кавоманам

Найбільш популярні сорти – робуста та арабіка. Але в світі існує кілька тисяч сортів кави. І з кожним днем ​шанувальникам ароматного напою стає важче обрати якісний продукт. Ми не будемо заглиблюватися в проблеми вибору та смакові нюанси сортів та розглянемо особливості приготування і вживання арабіки та робусти. Яку каву корисніше пити – з молоком чи без, розчинну або мелену, холодну чи гарячу? Давайте розглянемо особливості кожної зі сторін.

Розчинна або мелена

Мелена кава, яка продається в магазинах – це обсмажені кавові зерна. Покупцеві надається вибір: купити одразу мелені чи цілісні зерна, які після необхідно дрібнити за допомогою кавомолки.

Процес приготування розчинної кави більш складний та дорогий. Спершу зерна відварюють у великих ємностях, після чого навар висушують. У більшості випадків, сушка відбувається в вакуумі при низьких мінусових температурах – цей процес називається сублімацією. Сублімована кава має вигляд гранул. Простіше та дешевше – виварювання з наступним сушінням. Таким чином отримують відомий нам порошок.

Дія на організм людини і розчинної, і меленої кави істотно не відрізняється. Але поціновувачі напою віддають перевагу саме меленій каві, оскільки вона більш ароматна.

З молоком або без

Молоко створює лужну реакцію. Іншими словами, молочний жир діє на кавові кислоти, пом’якшуючи їх. Тому кава, розбавлена вершками, краще підходить для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Це якщо порівнювати з впливом еспресо. До того ж, кава з вершками не так сильно впливає на тиск, обмежуючи дію кофеїну на судини. Також вершки пом’якшують дію напою на серцево-судинну систему і шлунок. Незважаючи на переваги, розбавлення кави молоком може призвести до негативних наслідків. Якщо занадто багато пити кавово-молочні коктейлі, це може викликати закупорку судин і різні розлади травлення. До того ж, є конкретні протипоказання вживання кави з вершками. Вони ті ж, що і для міцної кави:

  • хвороби шлунково-кишкового тракту;
  • серцево-судинні захворювання та гіпертонія;
  • панкреатит;
  • чутливість шкіри та ін., в т.ч. індивідуальне несприйняття продукту.

Холодна чи гаряча

Температура напою теж має значення і це варто враховувати всім, хто цікавиться, як і коли пити каву. Було проведено дослідження, за результатами якого вчені американського Університету Томаса Джефферсона прийшли до висновку, що найбільш корисним буде гарячий, свіжозварений напій. Були вивчені властивості різних сортів і вплив способів заварювання. У будь-якому варіанті у гарячої кави було виявлено найбільшу кількість антиоксидантів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *