Яку каву подають у Львові

Яку каву варять в кав’ярнях Львова

Львів вважають кавовою столицею України. І це заслужено. Але варто зазначити, що в Україні перша кав’ярня з’явилася не у Львові, а в Кам’янець-Подільському. Заснував її турок. Незабаром в місті відкрилися й інші турецькі кав’ярні, в загальній кількості близько десяти. Це були перші кавові заклади у всій Речі Посполитої. У Львові перша кав’ярня відкрилася в XIX столітті. Але Львову кава була відома задовго до цього: зерна привозили арабські дипломати, також вони надходили з Відня, від закладів Юрія Кульчицького.
Золотим часом для львівських кав’ярень став початок ХХ століття. В цей час відкривалися і користувалися великою популярністю багато нових закладыв, реставрувалися старі. Це були приміщення не для кожного, їх відвідували лише забезпечені люди: бізнесмени, приїжджі, актори, журналісти і державні службовці.
За радянських часів багато кав’ярень закрилися, змінили сферу діяльності. Але деякі діяли і далі (“Вірменка”, “Інтурист”, “Нектар”), збираючи в своїх стінах художників, письменників, акторів та інших представників творчих професій.Сьогодні Львів повертає минулу популярність, відкриваючи нові заклади, експериментуючи з рецептами і смаковими характеристиками напою. Кожен житель і гість міста може вибрати собі напій, приготований як з арабіки, так і з робусти. Також представлений великий вибір кави, звареної із сумішей цих та інших сортів, в т.ч. з елітної кавової сировини. Обирають з десятків різновидів напою: еспресо, американо, мак’ято, капучино, лате, флет уайт і інші. Смакові відмінності між ними залежать від способу заварювання, ступеня помолу насіння, їх обсмажування.

Чим відрізняється лате від капучино

Лате і капучино, мабуть – найпопулярніші напої в Україні. Вони розділили людей на два табори: один любить перший напій, інший воліє до другого. Багато представників і тих, і інших не можуть відповісти на питання, чим відрізняється лате від капучино.


Інгредієнти у них одні й ті ж: еспресо і молоко. Якщо бариста дотримується вимог до приготування напою, відрізнити лате і капучіно нескладно. За смаком вони різні завдяки відмінності в технології приготування і співвідношенні інгредієнтів. Кількість кави в капучино більша, тому капучино вважають різновидом кави. Воно міцніше, ніж лате, яке з цієї причини вважають різновидом не кава, а кавового напою.
Ключові відмінності між лате і капучіно:

  • пропорції. Лате: 1/3 – еспресо, 4/6 – молоко, 1/6 – піна. Капучіно: 1/3 – еспресо,
  • 1/3 – молоко, 1/3 – піна;
  • піна. У лате піна з молока легше, в капучино вона густіша, щільніша і більша; 3) подача. Лате подається в звичайній чашці або в спеціальному келиху з ручкою. Їх форма трохи розширюється догори, щоб вмістити весь обсяг молочної пінки. Її розмір удвічі менший, ніж у лате.

Що таке флет уайт

Лате заслужено називають одним з найбільш популярних кавових напоїв. У той же час все більше користується попитом більш міцний напій, різновид лате – флет уайт. Відмінність між ними суттєва, але його ризикує не помітити менш майстерний шанувальник кави.

Флет уайт роблять з подвійної порції еспресо, що розбавляють молоком. Кількість останнього менша, ніж того, що додають в лате. Завдяки цьому, у флет уайт більш яскравий смак, який зберігає м’якість молока. З тієї причини, що флет уайт здатний відчутно передавати смакові нотки сорту зерен, його виготовляють виключно з арабіки.

Істотні відмінності між напоями і в подачі: лате зазвичай подають в келиху, а флет уайт – в чашці.

 

Еспресо або ристрето для бадьорості

І еспресо, і ристрето роблять з однієї і тієї ж кількості кави. Температура води і тиск еспресо-машини у них теж однаковий. Відрізняються вони лише кількістю води.

Стандартний еспресо складається з 30 мл рідини. Вода під тиском проходить через мелену каву за 30 сек. У приготуванні ристрето використовується менша кількість води, тобто, на виході отримують меншу кількість напою з більш насиченим смаком.

Існує два способи приготування ристрето. У першому випадку роблять те ж, що і для еспресо, але не пропускають воду 30 сек., а зупиняють після 15 сек. У другому випадку різниця полягає в якості помолу зерен: для ристрето каву мелють більш дрібно. Кількість часу на приготування при цьому не відрізняється, але концентрація кави стає більшою.

Що таке кава допіо

Кав’ярні ненавмисно спантеличують своїх клієнтів, пропонуючи еспресо і допіо еспресо. У чому ж їх відмінність? Допіо еспресо – це подвійний еспресо. Є кілька різних назв цього напою: допіо-лунго, допіо-капучіно, допіо ристретто. Все це – одна й та ж, подвійна порція еспрессо. Допіо має свою історію і пов’язана вона з небажанням шанувальників кави витрачати час на замовлення другої порції. Однієї їм явно було мало, і, щоб не відволікатися самим і не заважати офіціантові, вони одразу брали одну чашку з двома порціями еспресо. Пізніше допіо включили окремим напоєм в меню кав’ярень.

Як подають американо

Американо, як і лате – лідери кавових напоїв в Україні і світі. Американо менш міцний, порція у нього більша, а значить – більше часу на задоволення! Напій став популярний під час Другої світової війни. Американські солдати, перебуваючи в Італії, не могли пити еспресо, оскільки він був для них занадто міцний. Італійці пішли назустріч американцям і стали розбавляти еспресо водою. Оскільки смакові характеристики кави при цьому істотно змінювалися, італійці презирливо почали називати її “американо”.

Класичний спосіб приготування американо – подвійна порція еспрессо, яку розбавляють водою, в обсязі 2 р. більшому кількості кави.


Не дивлячись на те, що американо не такий міцний, як еспресо, в кав’ярнях часто подають напій разом зі склянкою води. Таким чином, за допомогою ковтка води, кавомани оновлюють смакові рецептори і захищають зубну емаль від впливу кави. Також до американо, як і до лате, найчастіше подають солодощі і випічку. Наприклад, пончики донатс. Їх можна спробувати в «Donuts Bar» або замовити з доставкою. Свіжі пончики – найніжніша закуска до кави, якій варто присвятити сніданок.