Історія кави

Батьківщина кави

Той кавовий напій, до якого ми звикли, почали готувати кілька сотень років тому. Рецепт привезли в Європу з Аравійського півострова. До того, як каву почали вживати араби для приготування ароматного напою, плоди дикорослого кавового дерева жителі Ефіопії додавали в їжу. Зерна володіли тонізуючим ефектом. Пізніше плоди такого дерева стали відомі всім як арабіка – один з двох найбільш популярних сортів кавового напою. Другий – робуста – був відкритий пізніше, в кінці XIX століття в Південній Африці.
На питання про те, де батьківщина кави, відповісти простіше, ніж на питання про те, як і коли зерна почали використовувати для приготування напою. Про це точно ніхто розповісти не може. Але існують легенди і кожна з них цікава. Перша говорить про те, що незвичайну дію зерен вперше помітив звичайний пастух. Він звернув увагу на більш активну поведінку своїх кіз, які їли плоди дикого дерева. Перевіривши дію зерен на собі, ефект йому сподобався і про нього він розповів своїм друзям. Історія пастуха стала відома місцевим монахам, які почали готувати відвари і настоянки з кавового листя і зерен. Таким чином вони і створили напій.
Друга легенда говорить про те, що вперше кавові дерева почали вирощувати в Ємені, біля міста Мокко (від якого і пішла назва однойменного напою). Напій став дуже популярним і незабаром на Аравійському півострові стали відкриватися кав’ярні: в них не тільки продавали каву, там можна було також відпочити, розслабитися, приємно провести час. Це стало причиною того, що араби почали забувати молитися, в результаті чого напій заборонили. Правда, ненадовго.
Сотні років кавове дерево вирощували тільки на території Ємену, що дозволяло країні заробляти на цьому чималі гроші. Добробут країни захищав закон, що забороняє вивозити зерна за кордон. Так було до тих пір, поки у великий світ насіння не вдалося вивезти хитрістю. З того часу почалася світова експансія кавового напою.

Як кава потрапила до Львова

Від легенди про пастуха і єменські плантації перейдемо до питання про те, чому Львів – кавова столиця України. До львівських кав’ярень насіння кавового дерева пройшло чималий шлях. Завершився він завдяки Юрію-Францу Кульчицькому.
У 1968 Кульчицький брав участь у Віденській кавовій битві. За участь в ній і звільнення міста від турків, він попросив собі пару мішків насіння. Зі смаком кави Юрій-Франц познайомився раніше, в полоні у турків. Будучи полоненим, він дізнався не тільки про напій, але також вивчив турецьку мову і культуру. Це допомогло йому досягти успіху в протистоянні з турками.


Знайомство з турецькою культурою спонукало Юрія спробувати привчити австрійців до міцної турецької кави. Витівка не вдалася, напій був занадто гірким для європейців. Але незабаром пощастило в іншому: в одній з кав’ярень Кульчицького офіціант випадково впустив в чашку кави зайву порцію цукру. Це стало початком історії кави по-віденськи. Пізніше Юрій експериментував з його смаком, додаючи молоко і мед в різних пропорціях. Таким способом було винайдено віденський мокко.
Незважаючи на те, що до Львова Кульчицький привіз насіння кави раніше, перший заклад, в якому можна було насолодитися напоєм, в місті було відкрито в 1829 р. З того часу почалася історія любові львів’ян до кави.
Кава для Львова – головна складова важливого ритуалу. Кава зведена майже в культ: в місті на честь напою проводять фестивалі, засновують товариства і клуби, постійно створюються нові рецепти. На згадку про засновника кавової історії в місті, на площі Данила Галицького у Львові встановлено пам’ятник Юрію-Францу Кульчицькому. Майстер зобразив його в образі козака, забезпечивши різними кавовими атрибутами, в .ч. кавовими мішками.

З чим п’ють каву у Львові

Віддаючи данину традиціям, у Львові пригощають кавою, пропонуючи разом з чашкою ароматного напою закуски і частування на будь-який смак.

  • Фрукти і горіхи. Традиція сягає корінням до арабських і кавказьких країн. Турки, які замовляють каву зі склянкою холодної води, одночасно беруть до неї виноград, інжир і фініки. У Львові популярнішими є банани, ананаси, цитрусові, горіхове асорті.
  • Борошняні вироби: всі види випічки, в т.ч. печиво з корицею та імбиром, кремові тістечка, рулети і кекси. Це є найбільш популярне частування до кави. Начинка виробів принципового значення не має. Звичайно ж, кожен клієнт може замовити круасан. Дедалі популярнішими стають пончики донатс. У «Donuts Bar» Ви можете замовити свіжі пончики з різною начинкою і декором.

 

  • Шоколад.

Чудово доповнює смак кави. Особливо, з огляду на різні смакові характеристики шоколаду: з родзинками, горішками чи без домішок, гіркий або молочний, з корицею або перцем тощо.

  • Сир. Сам по собі або разом з багетом. До свіжої кави – саме те, що потрібно. Сир робить смак напою більш м’яким. Це відмінний варіант для сніданку.